Jouw verhaal centraal


Prutsend en hinkelend naar je doel - donderdag 13 augustus 2015

In mijn coachpraktijk kom ik wel mensen tegen die niet tevreden zijn met wat zij doen. Vergeleken met de succesvolle mensen op hun terrein lijken hun pogingen nergens naar, ze vinden hun werk niet goed genoeg en het resultaat is steeds niet wat zij voor ogen hadden. 
Daarmee vergetend dat die grote voorbeelden er gekomen zijn door hard te werken en veel te mislukken, maar wel leren van wat niet goed ging, en op zoek gaan naar manieren die passen bij hun vaardigheden. 
 
In het werkboek voor de cursus "The Artist’s Way” schreef ik de volgende tekst:
" Als ik in een museum loop vergaap ik me graag aan de prachtige museumstukken die in al hun glorie worden tentoongesteld. Terwijl ik aan het schrijven was voor de cursus The Artist's Way merkte ik dat ik als door een magneet aangetrokken werd door voorstudies, testversies, concepten, schrijfschriftjes….van bekende kunstwerken en wereldberoemde kunstenaars.
Zo zag ik in het Museum Bredius in Den Haag schetsen van Rembrandt, wereldberoemd door zijn prachtige schilderijen met gevoel voor de menselijke emoties, rijk aan details, aan prachtig lichtinval, aan goed uitgewerkte perspectieven. Op die schetsen is te zien hoe Rembrandt erop uittrok om houdingen van mensen te bestuderen en te schetsen, hoe hij de val van plooien in de kleding schetste, hoe hij de verschillen in grootte van mensen moest tekenen.” 

Prutsen en hinkelen
Het bereiken van meesterschap in je vak is een kwestie van veel geduld, een lange adem en veel werken aan de vaardigheden die je nodig hebt. Creatieve mensen houden dit vol omdat zij werk doen dat na aan hun hart ligt, en dagen zichzelf zo uit om steeds beter het resultaat te bereiken dat zij voor ogen hebben. 
Als lid van het Haags Toonkunstkoor ervaar ik regelmatig hoe dit mechanisme werkt: alleen door eindeloos te repeteren op de technische moeilijkheden van een koorwerk kom ik uiteindelijk los van de techniek. Daardoor kan ik me tijdens het concert richten op het overbrengen van de muziek, zodat het publiek geraakt wordt door het gevoel dat daaruit spreekt. Het is heerlijk om dat te bereiken, en dat mensen me na afloop bedanken voor de muziek.  
 
Creativiteit
Dat gevoel gun ik de deelnemers aan mijn activiteiten in het komende seizoen ook: dat zij datgene vinden waarvan hun hart sneller gaat kloppen, en waarvoor zij schavend en schurend iedere dat weer een stapje dichter bij hun doel komen. Met vallen en opstaan, en altijd in beweging. Soms met reuzenstappen, maar vaker met hele kleine stapjes, net als het beklimmen van een berg. Als je maar in beweging blijft kom je vanzelf boven.
En dat is wat ik creativiteit noem: jezelf steeds uitdagen om beter te worden in datgene waar jouw hart ligt en daar volledig in op te gaan, zoals een ware (levens)kunstenaar dat doet. 

Zoals Tsjechov zei (met dank aan Julia Cameron, schrijfster van The Artist’s Way) tegen zijn acteurs:  "Als je aan je leven wil werken, werk dan aan jezelf”.  


       Afbeelding invoegen


Terug naar de vorige pagina >