Jouw verhaal centraal


Kikkers! - woensdag 9 februari 2022

Het kabinet gaat de samenleving verder openen...na twee jaar coronamaatregelen voelde ik me vanavond echt bevrijd. Had ik me dan al die tijd opgesloten gevoeld? Zo voelde het wel.
 
Dat gevoel deed me aan een anekdote denken die een collega vaak vertelde als ze wilde benadrukken dat het belangrijk is om mensen zich vrij te laten voelen om zich te bewegen. "Als je vrolijk hoog-springende kikkers heel lang in een dicht doosje stopt, hoe hoof denk je dan dat die kikkers springen als het deksel er weer af gaat?"

Ik betrapte me erop dat mijn levenslust en inspiratie om nieuwe dingen te ontwikkelen tot op een heel laag pitje waren weggezakt. Want hoe zit het eigenlijk met die droom van een Buurt van Verhalen? Met het plan om samen met buurtgenoten te zorgen voor een buurt waarin aandacht voor elkaars verhalen centraal staat? Eigenlijk best goed: het afgelopen jaar heb ik samen met het kernteam van Thuis in de Buurt gewerkt aan de ontwikkeling van ontmoetingsactiviteiten. Zwaar beperkt door de coronamaatregelen, maar er IS een levendige koffiegroep gestart, we HEBBEN themabijeenkomsten georganiseerd over gezondheidsthema's, en eind vorig jaar bezochten buurtgenoten tijdens een indrukwekkende rondleiding het Nationaal monument Het Oranjehotel., dat zich als onderdeel van de Scheveningse gevangenis aan de rand van onze buurt bevindt. Allemaal succesvolle ontmoetingen met buurtgenoten, waarin vertellen en luisteren naar elkaars verhalen centraal stonden. 

En nu het deksel van de doos is?
Inmiddels heb ik gemerkt dat een droom realiseren ook beetje bij beetje kan. Niet alles hoeft meteen kant en klaar gerealiseerd te zijn. De droom van een Buurt van Verhalen staat nog als een huis en heeft me de hele coronaperiode gaande gehouden om steeds weer een stap te zetten. Met de naderende lente in zicht ben ik alle mooie verhalen die al die tijd op de plank hebben liggen wachten weer tevoorschijn aan het halen.  

Om te beginnen een gedicht over het allerbelangrijkste bij het vertellen van verhalen: het luisteren naar elkaar!
  Afbeelding invoegen
 

Terug naar de vorige pagina >