Coaching

Luisteren - kom op verhaal   Verhalencoaching   Vertellen - de kracht van verhalen
Als er ongestoord, zonder onnodige onderbrekingen, aandachtig naar hen geluisterd wordt is dat voor veel mensen een verademing . Zichzelf hardop hun gedachten te horen uitspreken werkt al geruststellend: het is nog helemaal niet zo'n gek verhaal dat ik vertel.   Als je een etiket op mij zou willen plakken zou je me een "levenscoach" kunnen noemen, maar ik vind dat de omschrijving "verhalencoach" het beste weergeeft wat ik doe: het luisteren naar verhalen en daardoor mensen helpen hun persoonlijke kracht te vinden.
  Een avond lang ademloos zitten kijken naar een toneelstuk of film, een paar uur onbedaarlijk zitten lachen om je favoriete cabaretier, tot het diepste geraakt worden door een muziekstuk of een lied: we koesteren de artiesten die ons kunnen raken en inspireren.
         
Intake       Verhalen verbinden
In een intakegesprek laat ik zoveel mogelijk de cliënt aan het woord, en stel ik alleen vragen ter verduidelijking, om te checken of ik het verhaal goed begrijp. In zo'n gesprek ga ik na wat een cliënt precies wil bereiken met de coaching, en of ik haar of hem daarbij kan helpen. Als dat niet zo blijft het bij het intakegesprek.
  Afbeelding invoegen   Het goede nieuws is: je collega, je vriend, je buurman, jijzelf - iedereen kent verhalen die de moeite van het vertellen en het luisteren waard zijn. Ik vind het een voorrecht om groepen met mensen te begeleiden in het delen van hun verhalen. Aandacht voor elkaars verhaal schept banden met de mensen om ons heen.
Vervolggesprekken        Gedeelde verhalen
Als we wel met elkaar doorgaan krijgt iemand vaak al een vraag mee voor de volgende keer, Het ligt er maar helemaal aan wat prettig is voor iemand: veel mensen schrijven graag wat op, maar het kan ook zijn dat ik iemand vraag om iedere dag een blokje rond te lopen, of in de komende week te winkelen zonder iets te kopen. 
 
Gesprekken gaan altijd over de vragen: hoe was het de afgelopen periode, hoe is het met jou en hoe ging het met "het huiswerk", zijn er nieuwe verhalen die je wil vertellen, en wat wil je voor de volgende keer doen.

 
Ria Roelands:
De cliënt is de verhalenverteller, ik luister en attendeer op wat mij opvalt in het verhaal

Door de jaren heen verzamelde ik verhalen ter inspiratie. Nog lang niet klaar met verzamelen, een selectie

Afbeelding invoegen