Een fascinerende buurtgeschiedenis

 "Hier woonden wij” is een historisch onderzoek van de auteurs en historici Wim Willems en Hanneke Vebeek. Het boek behandelt de geschiedenis van de grote Joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Scheveningen woonde en werkte.
 
De schrijvers willen met dit boek de geschiedschrijving van een vergeten groep Hagenaars op de kaart zetten, vergeten omdat een aanzienlijk deel van hen in 1942 door de nazi’s werd vermoord en degenen die hadden kunnen wegkomen niet meer terugkeerden naar hun huizen.  
Om de geschiedenis van de gehele Joodse gemeenschap in Scheveningen invoelbaar te maken besloten de schrijvers ervoor om de handel en wandel van een aantal specifieke families te beschrijven.

Zij kozen daarvoor een straat waar in de loop der jaren maar liefst 1400 joodse families hebben gewoond: de Harstenhoekweg. Zij openden daarvoor een website over de Harstenhoekweg , die als een digitaal plakboek documenten en foto’s van tientallen families laat zien, aangeleverd door mensen die herinneringen hadden aan de joodse families van toen. Ook de families die uiteindelijk in het boek zijn gevolgd zijn op deze website te vinden. 

Het is een fascinerend boek geworden, herkenbaar voor alle bewoners van het Belgisch Park en het Harstenhoekkwartier. Je maakt kennis met bekende buurtondernemers zoals bakker Rädler en slager Schächter, met de grote familie van diamantslijpers Lipschütz en met het fascinerende verhaal van de vioolbouwer Michiel Boutelje.

Bewonderenswaardig hoeveel prachtige verhalen de schrijvers hebben weten te achterhalen, en hoe zij, met de Shoah als pijnlijke dreiging op de achtergrond, daarvan weg hebben kunnen blijven door mensen van vlees en bloed te beschrijven, net zoals de huidige bewoners van Scheveningen druk bezig met hun dagelijks leven.
  Afbeelding invoegen