Het Huis van Verhalen

Terug

Het Huis van Verhalen staat in Scheveningen, dichtbij de boulevard en het strand, aan een straat die doorloopt tot aan de watertoren in de Scheveningse duinen.

Het is een oud huis, dat al vele generaties heeft gehuisvest, en waar ik me, toen ik er zo’n 30 jaar geleden voor het eerst naar binnen liep, meteen op mijn gemak voelde. 

Een huis vol verhalen

Door de jaren heen heb ik een aantal verhalen ontdekt over families die voor ons in dit huis gewoond hebben: dramatische gebeurtenissen (ons huis staat in een buurt waar in de Tweede Wereldoorlog veel joodse gezinnen zijn weggevoerd), maar ook de verhalen over de gewone dingen van alledag, zoals het oranje met bruine behang dat op de muren van de gang, toen de muziekleraar van onze zoon er als kind woonde. Toeval bestaat (niet?). 
Langzaam aan ging ik beseffen dat de alledaagse verhalen van mijn gezin meer diepte kregen door het besef dat ze deel uitmaakten van de verhalen van ons oude huis, en zo hun eigen betekenis aan het huis gaven.  De verschillende bestemmingen die de kamers in de loop van de jaren gehad hebben, de potten verf en rollen behang die nog steeds ergens liggen opgeslagen voor als je eens iets moet repareren, de multifunctionele stellingkast die nu al zijn vierde bestemming heeft, telkens weer in een andere kamer. Ze vormen de tastbare bewijzen voor ons leven in dit huis, en vormen vaak de opstap voor een gedeelde herinnering als we er elkaar over vertellen. 

Een hoofd vol verhalen
Toen ik tijdens het ontwikkelen van mijn coachingsconcept Huis van Verhalen terugdacht aan de eerste kennismaking met mijn huis vol verhalen viel op het kwartje. Immers: achterom kijkend zie je vaak de verbanden in je levensverhaal pas. Ik begreep dat het "Huis van Verhalen” niet alleen mijn met verhalen gevulde huis is, maar ook de metafoor voor mensen met hun hoofd vol grote en kleine verhalen.En ook begreep ik dat de sleutel voor mijn coachingsconcept ligt bij mijn ervaring met het luisteren naar verhalen en het attent zijn op verbanden die de verteller vaak zelf niet ziet. 

Het Huis van Verhalen in Scheveningen. Het werkt!
Inmiddels is er een nieuwe bestemming toegevoegd aan ons huis: ik ontvang cliënten en groepen in mijn Huis van Verhalen, en ik weet dat de meeste van mijn bezoekers een bezoek aan mij combineren met een snuf zee, strand of duinen.
Als vanzelf komen de verhalen los: ondernemers op zoek naar hun pitch, een groep vrienden die luistert naar elkaars verhalen, mensen die zich oriënteren op een nieuwe carrièrestap.  

Het Huis van Verhalen staat!Terug